Gouda

Nederland staat vooral bekend om zijn kaas(koppen). In Gouda verhandelt men al 300 jaar kaas op de kaasmarkt. De Goudse kaasmarkt is een van de bekendste activiteiten die in Gouda plaatsvindt en is onderdeel van het Nederlands cultureel erfgoed. Naast de kaas is Gouda ook nog bekend om zijn stroopwafels. Gouda was een hele belangrijke stad in de Middeleeuwen en groeide uit tot een van de grotere steden van voormalig Holland (Noord- en Zuid-Holland samen). Na 1477 bleef het inwoneraantal van Gouda echter gelijk, terwijl andere Nederlandse steden sterker groeiden. Nu is Gouda in Nederland de 48e gemeente qua inwoneraantal.

Kunst en cultuur in Gouda

Onderwijs
Hoger onderwijs volgen in Gouda is mogelijk. De stad biedt negen bacheloropleidingen (allemaal leraar-opleidingen op een na) en twee masteropleidingen aan. Er studeren in totaal 2425 studenten in Gouda.

Musea
Gouda heeft een historische en vitale binnenstad die u heel goed wandelend kunt bekijken. De stad heeft 330 rijksmonumenten. De markt vormt het centrum van Gouda. Hier vindt u het stadhuis dat nog een van de oudste, Nederlandse gotische stadhuizen is. Gouda heeft enkele musea die u kunt bezoeken:

  • Veel mensen bezoeken Gouda vanwege de kaasmarkt. Dan is het ook leuk om het kaas- en ambachtenmuseum te bezoeken. Dit museum bevindt zich heel typerend in De Waag. Dit gebouw staat op het marktplein in de stad en is gebouwd in 1668. Vroeger deed de Waag dienst bij het wegen van de kazen. Hier vinden diverse demonstraties plaats over de andere typische ambachten van Gouda. Dergelijke ambachten zijn bijvoorbeeld kaarsen dompelen, keramiek vervaardigen, Gouds kaasmaken en plateelschilderen (soort aardewerk).
  • Verzetsmuseum Zuid-Holland: In dit museum vindt u exposities over de Tweede Wereldoorlog. Extra informatie vindt u ook over Gouda tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast deze vaste tentoonstelling, richt het museum zich ook op actuele en maatschappelijke thema's zoals vooroordelen, discriminatie en de mensenrechten.
  • Nationaal farmaceutisch museum (voorheen Museum de Moriaan): Het museum informeert u over de historie van de geneesmiddelen vanaf de 16e eeuw tot en met heden. Het doel ervan is om de ontwikkeling van de geneesmiddelen de afgelopen eeuwen te belichten.

Economie Gouda

Gouda is een echte waterstad en ligt aan belangrijke vaarroutes tussen Nederland en België. Hierdoor kon Gouda profiteren van het scheepvaartverkeer dat van Nederland naar Vlaanderen voer. Door de sluizen in Gouda werden schippers vaak opgehouden in de stad, wat zorgde voor de nodige drukte in de stad. Rond 1500 begon de kenmerkende kaashandel van Gouda.

Tegenwoordig is de economie van Gouda meer divers. Zowel zakelijke dienstverlening als chemiebedrijven hebben zich in Gouda gevestigd. Wel liggen de meeste van deze bedrijven aan de rand van de stad aan de rivieren de Hollandse IJssel en de Gouwe. De A12 is een belangrijke verkeersader voor de gevestigde bedrijven in Gouda en de rest van Nederland.

Gouda beschikt over enkele kenmerkende streekproducten. De Goudse kaas is hiervan wellicht de bekendste. Andere producten zoals aardewerk (plateel), kaarsen, pijpen en stroopwafels zijn ook kenmerkend voor Gouda.

Beursinfo
Er zijn de komende tijd verschillende beurzen in Gouda op verschillende locaties. Om op de hoogte te blijven van alle activiteiten en/of evenementen in Gouda kunt u het beste de volgende website bekijken.

 

 

 


[Foto: Kaasmarkt in Gouda © Steve and Ruth Bosman, op Flickr]

Provincie: Zuid-Holland
Oppervlakte: 18,10 km²
Inwoners: 71.195 (1 februari 2012)
Gemiddeld inkomen: € 13.400 per inw. (2010)
Postcode: 2800-2809
Netnummer: 0182
Website gemeente: http://gouda.groenehart.nl/
VVV Kantoor VVV Gouda: Het VVV-kantoor van Gouda vindt u in De Waag aan de Markt 35.
Bereikbaarheid:
Gouda is te bereiken per auto via de A12 en de A20 en per trein.
Overnachten: In Gouda kunt u zowel in een hotel als in een Bed & Breakfast overnachten. Vraag bij verschillende hotels na of zij een arrangement aanbieden. Sommige hotels bieden bij de prijs naast een kamer inclusief een culinaire aanbieding, een stadswandeling of fietsroutes aan.
Media: Zuid-Holland heeft twee lokale kranten (die Gouda dus ook aanbiedt). Dit zijn het Leidsch Dagblad en de Haarlems Dagblad Kombinatie.
Voetbalclubs: GC & FC Olympia, ONA, SV Gouda, GSV en SV Donk

[Foto: Architectuur Gouda © ctsnow, op Flickr]

[Foto: Goudse kaas © Rupert Ganzer, op Flickr]


[Foto: Gouda stadhuis
© Ruper Ganzer, op Flickr]