Gorinchem

Gorinchem, dat men ook wel Gorkum of Gorcum noemt, is een stad in de provincie Zuid-Holland. De stad is een echte waterstad. Dat is ook niet zo verwonderlijk, vanwege de rivier de Merwede, De Linge en het Kanaal van Steenenhoek die allemaal grenzen aan Gorinchem. De Merwede is daarbij de meest druk bevaren rivier van Europa. Geboren en getogen Gorinchemmers zijn onder andere de rechtsgeleerde Hugo de Groot en zanger Dinand Woesthoff (zanger van Kane).

Kunst en cultuur in Gorinchem

Onderwijs
Studenten die hoger onderwijs in Gorinchem willen volgen, zullen moeten uitwijken naar de omliggende steden. Rotterdam en Leiden zijn twee studentensteden die in de buurt liggen.

Musea in Gorinchem
Als u een museum in Gorinchem wilt bezoeken, kunt u een bezoek brengen aan het Gorcums Museum. In dit streekmuseum vindt u zowel Gorcumse schilderijen uit de Gouden Eeuw, komt u meer te weten over de geschiedenis van de stad, maar zijn er ook exposities over moderne, hedendaagse kunst. Het museum is gevestigd in het voormalige stadhuis op de Grote Markt.

Wandelen in Gorinchem

Als u graag wandelt, heeft u in Gorinchem veel mogelijkheden. Zo kunt u onder begeleiding van een gids een stadswandeling maken. Dit kunt u overigens ook op eigen houtje doen met een wandelboekje dat u bij het VVV kunt halen. In het centrum van Gorinchem zijn er verschillende historische bezienswaardigheden.

Bent u een cultuurliefhebber dan kunt u deelnemen aan de culturele route in Gorinchem. Elke tweede zondag van de maand, voert deze wandelroute u langs verschillende winkels en ateliers die dan geopend zijn. Zo leert u de stad kennen, terwijl u van atelier naar winkel naar atelier loopt waarbij kunst centraal staat in de breedste zin van het woord. Zo kunt u schilderijen, design, antiek, beelden, meubelen en nog veel meer bezichtigen.

Tenslotte kunt u in Gorinchem ook een verhalenroute volgen die men de Gorcumpascum Magica noemt. Via QR codes die op 30 verschillende bordjes geplaatst zijn, probeert u het mysterie van de molen te achterhalen. Voor deze route heeft u (uiteraard) een Smartphone of I-Phone nodig, waarmee u de QR-codes kunt scannen.

Evenementen in Gorinchem

Jaarlijks worden er verschillende evenementen in Gorinchem georganiseerd. Zo zijn er onder meer de volgende evenementen/festivals die een bezoek waard zijn:

  • Zomerfeesten Gorinchem: Elk jaar organiseert de stad de Zomerfeesten. Tijdens dit festival dat van dinsdag tot zondag is, zijn er diverse optredens van nationale bands door de binnenstad.
  • Botenbeurs: Gorinchem is omringd door veel water en is dan ook een waterstad. Zo stroomt onder andere De Linge door de stad en ligt Gorinchem aan de rivier de Merwede. Jaarlijks vindt de botenbeurs in Gorinchem plaats. De beurs wordt dit jaar voor de 25e keer georganiseerd. Naast de botenbeurs is er dit jaar ook een camperbeurs. Gorinchem staat namelijk op nummer 3 in de verkiezing om de meest kampeerautovriendelijke gemeente van Nederland in 2012. De beide beurzen vinden aan een kant van De Linge plaats. De gratis veerdienst brengt u van de ene naar de andere kant.
  • Jazzfestival Gorinchem: Een van de bekendere festivals in Gorinchem is het Gorkumse Jazzevenement. Dit evenement is het oudste Nederlandse Jazzfestival. Zo wordt dit evenement in 2013 al voor de 41e keer georganiseerd. Tijdens dit evenement leert de bezoeker veel verschillende soorten jazz kennen.
  • Open Havendag: Ook dit evenement wordt jaarlijks in Gorinchem georganiseerd. Tijdens dit eendaagse festival zijn er diverse activiteiten die met water te maken hebben. Of u nu een tochtje wilt maken met een stoomsleepboot of vis wilt proeven die via traditionele kachels gebakken wordt.
  • Koorfestival: Door het centrum in Gorinchem treden verschillende koren op, die verschillende genres ten gehore brengen; van pop tot en met klassiek.

Als uw gewenste evenement er niet bij staat, kijk dan eens voor een volledig overzicht op de volgende website.

Economie Gorinchem

Van origine is Gorinchem een industriestad. Zo speelde het staalconstructiebedrijf De Vries Robbé & Co een belangrijke rol voor de Gorcumse economie vanaf het einde van de negentiende eeuw tot en met 1976. Toen dit bedrijf in datzelfde jaar failliet ging, steeg de werkeloosheid direct ook naar 20%. Tegenwoordig is de economie weer aangetrokken en is de dienstverlening de belangrijkste sector van de stad.

Er zijn vijf bedrijventerreinen in Gorinchem waar u als (startende) ondernemer terecht kunt. Zo zijn er onder meer de bedrijventerreinen Avelingen-Oost en -West. Deze liggen aan de A27 en de rivier de Merwede. Netto hebben deze bedrijventerreinen een oppervlakte van 25 resp. 20 hectare. Deze terreinen zijn ideaal voor bedrijven die dicht bij het water moeten zijn (voor productie of distributie). Een ander bedrijventerrein is Oost I dat geschikt is voor zowel middelgrote bedrijven als ondernemingen die een locatie voor hun kantoor nodig hebben. Dit bedrijventerrein is goed bereikbaar via de A15.

Beursinfo Gorinchem
In de evenementenhal te Gorinchem vinden vaak verschillende nationale (vak)beurzen plaats die u kunt bezoeken. Ook als u naar een locatie op zoek bent in Gorinchem voor uw vergadering of andere zakelijke evenement kunt u bij dit evenementencomplex terecht. De evenementenhal Gorinchem heeft tien zalen tot uw beschikking. De gezamenlijke oppervlakte van deze zalen is 40.000 vierkante meter. Omdat de evenementenhal Gorinchen direct aan de A15 ligt, is deze goed bereikbaar. Er is ruimte voor ruim 4000 auto's. Klik voor de actuele beursagenda op de link.

 

 

 


[Foto: Wandelen in Gorinchem © Arend Vermazeren, op Flickr]

Provincie: Zuid-Holland
Oppervlakte: 21,99 km²
Inwoners: 35.085 (1 februari 2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: €14.800,- (2009)
Postcode: 4200 - 4208
Netnummer: 0183
Website gemeente: www.gorinchem.nl
VVV Gorinchem: Het VVV-kantoor van Gorinchem vindt u op de Grote Markt.
Bereikbaarheid: Met de auto bereikt u Gorinchem via de A15 en A27. Met het openbaar vervoer neemt u de stoptrein tussen Dordrecht en Geldermalsen. Deze stopt ook op station Gorinchem.
Overnachten: Er zijn volop overnachtingsmogelijkheden in Gorinchem. U kunt kiezen voor onder meer verschillende hotels, B&B's, overnachten op het erf bij de boer en campings. Een iets originelere overnachting is in Gorinchem ook mogelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld overnachten in een fort, een kasteel of een monument (pakhuis).
Voetbalclub: De Gorinchemse voetbalclub GVV Unitas is een van de oudste voetbalclubs in Nederland en is opgericht in 1898. De zaterdagafdeling komt uit in de Derde Klasse en de zondagafdeling in de Tweede Klasse. In de Derde Klasse komt op zaterdag ook de Gorinchemse voetbalclub SVW Gorinchem uit.


[Foto: Veel water in Gorinchem betekent dat u veel op het water kunt doen © Harry Gordon, op Flickr]


[Foto: Voormalig stadhuis Gorinchem © Arend Vermazeren, op Flickr]


[Foto: Heilige Geestkapel Gorinchem © Arend Vermazeren, op Flickr]