Emmen

Emmen is een Drentse gemeente met 108.887 inwoners. In 2008 kwam uit onderzoek van de ANWB naar voren dat Emmen de leukste vrijetijdsgemeente van Nederland was. Bekend in Emmen is vooral de dierentuin (Dierenpark Emmen) en het golfslagbad Aquarena. Wat betreft de oppervlakte staat Emmen op nummer drie van Nederland. Aan de andere kant kwam uit het onderzoek van de Atlas voor Gemeenten in 2012 naar voren dat Emmen (voor de tweede keer op rij) de minst aantrekkelijke stad is om in te wonen.

Kunst en cultuur in Emmen

Onderwijs
Studenten in Emmen die hoger onderwijs volgen, studeren waarschijnlijk aan Hogeschool Stenden. Hier heeft de student de mogelijkheid te kiezen uit tien verschillende bacheloropleidingen. Er studeren 2217 studenten in Emmen.

Musea in Emmen en omgeving
Er zijn diverse musea in de omgeving van Emmen die u een bezoek kunt brengen:

  • Hunebedcentrum: Van de 53 hunebedden in Nederland staan er 52 in de provincie Drenthe. Het blijft nog steeds een mysterie wat het doel was van deze gigantische stenen op elkaar. In het Hunebedcentrum leert u meer over de Hunebedbouwers, hoe ze leefden en werkten. Vlakbij het Hunebedcentrum vindt u het grootste hunebed van Nederland.
  • Industrieel Smalspoor Museum: Een rit met de smalspoortrein voert u langs de enige turfstrooiselfabriek die er in Nederland nog bestaat. Het traject is dezelfde waarop men vroeger de turf transporteerde. Omdat de trein relatief langzaam rijdt, heeft u voldoende tijd om tijdens de rit te genieten van de natuur en de omgeving.
  • Van Gogh-Huis: Als u van schilderkunst houdt, is het Van Gogh-Huis een aanrader. Dit huis is het enige huis in Nederland waarin van Gogh geleefd en gewerkt heeft.
  • Museumboerderij De Nabershof: Om de Drentse cultuur echt te beleven, is een bezoek aan museumboerderij De Nabershof de moeite waard. De vereniging die hier gehuisvest is, heeft een duidelijk doel voor ogen: het bewaren en het uitdragen van de Drentse cultuur in al haar facetten.

Bezienswaardigheden Emmen

Zoals gezegd was Emmen in 2008 volgens de ANWB de leukste vrijetijdsgemeente. Dat komt onder andere door de volgende attracties in Emmen:

  • Dierenpark Emmen: Dit dierenpark is een van de belangrijkste attracties in het noorden van Nederland. Dierenpark Emmen staat er vooral om bekend kuddedieren op grote vlaktes tentoon te stellen. Sinds 2012 zijn er brilberen in dierenpark Emmen te bewonderen.
  • Golfslagbad Aquarena: Als u wilt zwemmen in Emmen dan moet u in het golfslagbad Aquarena zijn. Dit is het grootste zwembad van Emmen.
  • Veenpark Emmen: Het Veenpark (ook bekend als Veenmuseum) is cultureel erfgoed van Emmen. Hier leert u alles over de Drentse veenhistorie, hoe men vroeger woonde en hoe het turfsteken vroeger in zijn werk ging.

Economie Emmen

Emmen neemt in Noord-Nederland economisch gezien een belangrijke centrale rol in. Emmen beschikt over zowel het grootste winkelcentrum als het grootste industrieterrein van Noord-Nederland. Toch heeft Emmen het hoogste percentage werkeloosheid: 9% van de Emmenaren heeft geen baan. De meeste Emmenaren die wel een baan hebben zijn werkzaam in de gezondheidszorg. Een goede twee is de sector groot- en detailhandel.

De Atlas voor Gemeenten vergelijkt de vijftig grootste Nederlandse steden met elkaar op veertig criteria. Uit recent onderzoek van deze organisatie is gebleken dat Emmen de meest onaantrekkelijke gemeente van Nederland is. En dat voor het tweede jaar op rij. De redenen hiervoor lopen uiteen en liggen vooral op het gebied van cultureel aanbod, werkgelegenheid en horeca. Een kanttekening daarbij is dat Emmen de enige Drentse gemeente is, die in de vergelijking werd meegenomen.

Beursinfo Emmen
Als u op zoek bent naar een geschikte plek in Emmen om een congres te organiseren, is contact opnemen met evenementenhal Hardenberg een verstandige keuze. Vaak organiseert men hier ook diverse vakbeuren. Kijk voor de actuele agenda op de site.

 

 

 


[Foto: Grote Kerk Emmen © Rene Mensen, op Flickr]

Provincie: Drenthe
Oppervlakte: 346,29 km²
Inwoners: 109.491 (1 juli 2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: €13.200,- (2007)
Postcode: 1506
Netnummer: 0524, 0591
Website gemeente: www.emmen.nl
Tourist Info Emmen: Hoofdstraat 22.
Bereikbaarheid: Via de A37 bereikt u Emmen. Als u liever met het openbaar vervoer reist, neemt u de trein vanuit Zwolle richting Emmen.
Overnachten: Er zijn verschillende mogelijkheden voor u om te overnachten in Emmen. Misschien wilt u wel overnachten in een authentieke boerderij op het Drentse platteland. Of kiest u liever voor een hotel in het centrum.De volgende lijst kunt u raadplegen om uw perfecte overnachtingsplek in Emmen in te plannen.
Media: Dagblad van het Noorden.
Voetbalclub: FC Emmen. Deze voetbalclub speelt in de Eerste Divisie (Jupiler League).


[Foto: Hunebedden Emmen © John Williams, op Flickr]


[Foto: Marktplein Emmen © Rene Mensen, op Flickr]


[Foto: Rietplas Emmen © Rene Mensen, op Flickr]


[Foto: Oorlogsmonument Emmen © Rene Mensen, op Flickr]