Eindhoven

Eindhoven is qua inwonertal de vijfde stad van Nederland. Het is bekend met zijn leus 'leading in technology' die wijst op de rijke kennisindustrie en de vooraanstaande positie van de stad als het gaat om techniek en design. Naast een interessante stad voor ondernemers en technische bollebozen heeft Eindhoven ook veel te bieden voor kunstliefhebbers en shop-a-holics.

Kunst en cultuur in Eindhoven

Onderwijs
Beroepsonderwijs wordt in Eindhoven verzorgd aan de volgende vier instellingen:

  • De Rooi Pannen
  • De Eindhovense School
  • Helicon (agrarisch/groen)
  • ROC Eindhoven

Voor een hbo-opleiding kan men terecht bij Fontys Hogeschool of bij de Design Academy. Dit instituut heeft internationaal een goede naam en veel bekende kunstenaars en (industrieel) vormgevers studeerden er. Wetenschappelijk onderwijs geniet men aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Musea
Het belang van techniek en industrie in Eindhoven weerspiegelt in de musea die je er aantreft. Een paar voorbeelden van interessante musea:

  • DAF Museum, Tongelresestraat 27. Autoliefhebbers kunnen Eindhoven niet verlaten voordat ze hier zijn geweest. Met zo'n 120 historische auto's waarvan een deel slechts is ontworpen, maar nooit geproduceerd, kijk je in het DAF Museum je ogen uit.
  • Designhuis, Stadhuisplein 3. In een stad waarin technologie en ontwerp zo belangrijk zijn kan een podium voor design niet ontbreken. Het Designhuis toont zowel lokale als internationale ontwikkelingen in vormgeving.
  • Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10. Geen techniek, wel een museum voor moderne en hedendaagse kunst.

Bezienswaardigheden in Eindhoven

Erfgoed
Eindhoven heeft wel wat erfgoed, maar in verhouding tot zijn omvang zijn 151 stukken niet heel veel. De stukken die er zijn, zijn echter zeer de moeite waard. Religieuze monumenten zijn onder meer de Sint-Catharinakerk, in neogotische stijl en met een van de grootste orgels in Nederland, en Klooster Mariënhage waar nog resten van fundamenten uit (waarschijnlijk) de 13e eeuw onder liggen.

Minstens zo boeiend is het industrieel erfgoed in Eindhoven. Veel stukken zijn van Philips, dat zich in 1891 in de stad vestigde en er een gloeilampenfabriekje begon. Dit is tegenwoordig als museum te bezoeken. Ook het voormalige bedrijventerrein van het elektronicaconcern, Strijp S, wordt tegenwoordig drukbezocht omdat er in en rond de oude panden ook ruimte is voor nieuwbouw en kunst.

Evenementen
Eindhoven heeft een uitgebreide evenementenagenda. Een aantal veelbezochte gelegenheden is:

  • Dutch Design Week. Dit is het grootste designevenement in Nederland. In 2011 trok het acht dagen durende festival 180.000 bezoekers. Zij konden op zo'n 300 locaties  design in al zijn verschillende disciplines bewonderen.
  • Lichtkunstfestival Glow. Dit festival trok in 2011 360.000 bezoekers. De vele lichtinstallaties in het centrum kunnen jaarlijks voor een week in november bekeken worden.
  • STRP Festival. Dit festival, dat plaatsvindt op het voormalig Philips-terrein Strijp S, verenigt kunst, muziek en techniek op een zeer originele manier.

Economie in Eindhoven

Industrie & technologie
Tot de Tweede Wereldoorlog was Eindhoven een echte industriestad. Bedrijven als Philips en DAF zijn hier nog altijd symbolen van. Van de 142.600 werkzame personen in Eindhoven in 2010, werkten er nog altijd 13.000 in de industrie.

Kennisstad/Brainport
In de loop der tijd is de nadruk meer komen te liggen op kennisontwikkeling. In 2010 had bijna een kwart van de banen in Eindhoven te maken met advies, onderzoek, onderwijs of specialistische dienstverlening. Om in de top van het onderzoek te blijven ontstond de stichting Brainport waarin bedrijven, overheden en kennisinstellingen samenwerken.

Winkelen
Met in 2010 20.060 werkzame mensen in de groot-en detailhandel is het niet verwonderlijk dat men in Eindhoven goed kan winkelen. De stad kent een groot aanbod en de winkels zijn makkelijk te bereiken. Elke zaterdag is er een curiosamarkt.

Ondernemen
Wie in Eindhoven een zaak wil beginnen krijgt veel informatie op de website van de gemeente. Er is een overzichtelijke activiteitenkalender, een lijst van nuttige links en een pagina met verenigingen en netwerken waar (startende) ondernemers zich bij kunnen aansluiten.

 

Glow in Eindhoven[Foto: Cupola by DeCagna, © Claus Langer/VVV Eindhoven]

 

Provincie: Noord-Brabant
Oppervlakte: 88,84 km²
Inwoners: 217.120 (2012)
Gemiddeld inkomen: €29.200 per inw. (bruto, bij 52 weken per jaar, 2008)
Postcode: 5600-5658
Netnummer: 040
Website gemeente: www.eindhoven.nl
VVV-kantoor: Stationsplein 17, www.vvveindhoven.nl/nl
Luchthaven: Vliegbasis Eindhoven/Eindhoven Airport is er voor zowel passagiers- als militaire vluchten.
Bereikbaarheid: De A2, A50, A58, A67 en A270 leiden allemaal naar Eindhoven. Per trein komt men er binnen op Station Eindhoven of Eindhoven Beukenlaan.
Overnachten: Aan hotels, B&B's en speciale arrangementen in Eindhoven geen gebrek. Een overzicht van alle verblijven met de mogelijkheid direct te boeken vind je hier.
Media: Het Eindhovens Dagblad (krant), Omroep Brabant, Studio 040 (radio en tv).
Voetbalclubs: PSV

 

18 decemberplein Eindhoven[Foto: © VVV Eindhoven]

 

DDW Awards Eindhoven[Foto: © Sjoerd Eickmans/VVV Eindhoven]

 

Van Abbemuseum Eindhoven