Dronten

Dronten is een stad die ligt in de provincie Flevoland. De stad heeft ruim 40.000 Drontenaren. De stad bestaat sinds 1960 en is hierdoor dus nog vrij jong. Dronten is vooral bekend vanwege het jaarlijkse evenement Lowlands. Dit evenement vindt plaats op het terrein van Walibi Holland: een van de bekendere attractieparken in Nederland. Een bekende geboren en getogen Drontenaar is Paul de Munnik (van het duo Acda en de Munnik). Uit onderzoek blijkt dat men in Dronten het Standaardnederlands (ABN) het beste beheerst. Voornamelijke de Drontense jongeren spreken dit Standaardnederlands bijna zonder accent.

Kunst en cultuur in Deventer

Onderwijs
Agrarische studenten in Dronten die hoger onderwijs willen volgen, kunnen dat doen aan de Christelijke Agrarische Hogeschool. Deze Hogeschool biedt vier bacheloropleidingen en een masteropleiding (Agribusiness Development) aan. Er studeren 1747 studenten in Dronten. Voor andere bacheloropleidingen is Almere de dichtstbijzijnde stad.

Bezienswaardigheden Dronten

Als u gek bent op de natuur, bent u in Dronten aan het juiste adres. Niet alleen is er veel bos waar u heerlijk kunt wandelen, ook bent u vlakbij het water. Recreëren of sporten op het water is dus een van uw mogelijkheden. Of heerlijk wandelen langs de kust.

Voor musea zult u moeten uitwijken naar de omliggende steden.

Evenementen in Dronten
Dronten is vooral bekend vanwege enkele evenementen en festivals die in de gemeente en de stad plaatsvinden. Vooral op het festivalterrein Walibi Holland worden verschillende evenementen georganiseerd. Zo zijn er de volgende evenementen/festivals:

  • muziekfestival Lowlands: Dit evenement is altijd het een-na-laatste weekend van augustus en duurt drie dagen, namelijk vrijdag tot en met zondag. Het festival organiseert in 2012 haar twintigste editie. Lowlands is uitgegroeid tot een zeer populair festival dat de laatste paar jaar binnen enkele uren is uitverkocht. Het festivalterrein heeft ruimte voor 55.000 bezoekers.
  • Een weekend eerder, namelijk het tweede weekend van augustus vindt in Dronten het festival de Meerpaaldagen plaats. Dit driedaagse evenement is onderhand een begrip geworden in Dronten. In 2012 viert het festival haar 21-jarige bestaan. Tijdens dit festival zijn er verschillende muzikale optredens. Daarnaast zijn er zowel voor jong en oud diverse activiteiten door het centrum van Dronten te beleven.
  • Pinksterconferentie: Stichting Opwekking organiseert elk jaar de Pinksterconferentie. Dit is het grootste christelijke evenement van Nederland dat men tijdens Pinksteren op hetzelfde terrein als Lowlands organiseert: Evenemententerrein Walibi Holland. Meer dan 50.000 bezoekers bezochten het festival in 2011. Tijdens het festival is er aandacht voor muziek, gebeden, seminars, workshops en meer in het kader van de Heer.
  • XL Festival: Door de binnenstad van Dronten organiseert de organisatie XL de Ateliers in 2012 het XL festival. Dit festival duurt 11 dagen. De bezoekers maken tijdens dit festival kennis met verschillende kunstvormen- en uitingen.
  • Dodenherdenking in Dronten: Toen men rond 1950 begon met het droogleggen van de Flevopolder, vond men vliegtuigwrakken, Airgunners, uit de Tweede Wereldoorlog in Dronten. Vanwege die reden en het Vliegersmonument komen er elk jaar Britse militairen naar Dronten om de dodenherdenking bij te wonen. Daarom is de dodenherdenking erg speciaal in Dronten. Stichting 4 mei herdenking organiseert de herdenking.
  • Flevo Food Festival: Dit gratis festival laat de bezoekers kennismaken met de streekproducten uit Flevoland. Dit festival bestaat onderhand al vier jaar. In 2012 gaat het festival vanwege te weinig aanmeldingen niet door, maar wie weet volgend jaar wel weer.

Economie Dronten

In het landelijke Dronten is de landbouw nog een van de belangrijkste sectoren voor de economie van de stad. De bodem in Dronten gebruikt men grotendeels voor akkerbouw maar ook weidebouw en fruitteelt komen voor. Naast landbouw bepaalt de handel voor een groot gedeelte de welvaart in Dronten.

Er zijn vijf bedrijventerreinen in Dronten waar u als (startende) ondernemer terecht kunt. Het jongste bedrijventerrein is de “Poort van Dronten”. Dit terrein heeft een grootte van netto 19 hectare. Het bedrijventerrein ligt langs de N307 die Zwolle met Alkmaar verbindt. Een ander bedrijventerrein is het Hanzekwartier. Dit bedrijventerrein ligt ten zuiden van de Hanzelijn en heeft een goede bereikbaarheid vanaf het station. Voor meer informatie over de bedrijventerreinen kijkt u op de volgende website.

Beursinfo Dronten
Zoals al eerder aan bod gekomen is, is het bekendste evenemententerrein in Dronten het festivalterrein Walibi Holland. Dit evenemententerrein is alleen gericht op buitenevenementen. Voor een vergadering of congres kunt u onder andere terecht bij:

 

 

 


[Foto: Ketelhaven bij Dronten © 1banaan, op Flickr]

Provincie: Flevoland
Oppervlakte: 423,86 km²
Inwoners: 40.449 (1 februari 2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: €14.000,- (2009)
Postcode: 8250 – 8259
Netnummer: 0321
Website gemeente: www.dronten.nl
VVV Kantoor Dronten: Het VVV-kantoor van Dronten ligt aan de Rede 80-82.
Bereikbaarheid:Naar Dronten rijdt u met de auto via de Rijksweg A6 en dan vervolgens via de provinciaalse wegen N305, N306, N307 of N309. Dronten is per trein bereikbaar via de Hanzelijn. Deze spoorlijn verbindt de steden Zwolle, Lelystad, Dronten en Kampen met elkaar. Op 9 decembter 2012 wordt de spoorlijn geopend. Lees op deze website alles over de actuele stand van zaken.
Overnachten:Er is een groot aanbod van overnachtingsmogelijkheden in Dronten. Of u nu graag wilt overnachten in een hotel, een B&B, een zomerhuis, een gemeubileerde woning of op de (natuur)camping.
Media: De Stentor.
Voetbalclub: ASV Dronten komt uit in de Tweede Klasse op zaterdag. Ook Reaal Dronten speelt op zaterdag, maar dan in de Vierde Klasse. Op zondag speelt het eerste van deze club in de Vijfde Klasse.

[Foto: Pretpark Walibi World © Inyucho, op Flickr]

[Foto: Lowlands 2009 © Oxfam Novib, op Flickr]

 


[Foto: Hanzelijn © 1banaan, op Flickr]


[Foto: Natuur in Dronten © 1banaan, op Flickr]

 [Foto: Lowlands 2008 © Gabe McIntyre, op Flickr]