Doetinchem

Doetinchemmen betekent dat u de zaakjes goed voor elkaar hebt. Dat wil deze Gelderse stad dan ook graag uitdragen. Doetinchem vormt het centrum van de Achterhoek. Dat geldt zowel op cultureel, maatschappelijk als economisch vlak. De stad heeft ruim 56.000 inwoners en een oppervlakte van bijna 80km2. Dat betekent dat Doetinchem zich de dichtstbevolkte gemeente van de Achterhoek mag noemen. De stad ligt aan de Oude Ijssel en heeft ook wel de naam Deutekom. De voetbalclub in Doetinchem is de Graafschap die als bijnaam de Superboeren hebben. Zij spelen in de Eredivisie.

Kunst en cultuur in Doetinchem

Onderwijs
In Doetinchem hebben studenten die hoger onderwijs willen volgen geen keuze. In Doetinchem kunnen studenten alleen de bacheloropleiding “Leraar Basisonderwijs” volgen aan de Iselinge Hogeschool. Er studeren echter toch nog 1232 studenten in Doetinchem. Meer studies aan een Hogeschool zijn bijvoorbeeld te volgen aan de HAN in Arnhem of het Saxion in Deventer. De dichtstbijzijnde universiteit is de UT Enschede.

Musea Doetinchem
In Doetinchem heeft u tal van mogelijkheden om uzelf te vermaken. Zo is een bezoek aan een van de volgende musea een van deze mogelijkheden:

  • Het Stadsmuseum Doetinchem: Zoals bijna elke stad heeft ook Doetinchem een Stadsmuseum waar u de vaste collectie over de historie van Doetinchem kunt bekijken. De expositie laat u vooral voorwerpen zien die Doetinchemmers rond 1930 gebruikten. Het museum is sinds 1 juli 2011 gevestigd in het Oude Postkantoor. Kijk voor de wisselende exposities die op dit moment in het museum tentoongesteld worden op de website.
  • Openbaar Vervoermuseum: Wilt u weten hoe Doetinchemmers vroeger van A naar B kwamen met het openbaar vervoer, dan is een bezoek aan het Openbaar Vervoermuseum de moeite waard. Dit museum laat u kennismaken met de openbare vervoersmiddelen in vroegere tijden in de provincie Gelderland. Toentertijd ook wel bekend als de Gelderse Tram Wegen, kortweg GTW. Voor meer informatie kunt u de website bezoeken.
  • Ut Olde Ambacht: Dit Ambachtenmuseum laat u zien welke machines, gereedschappen en voorwerpen men vroeger gebruikte voor verschillende ambachtelijke beroepen. Denk daarbij aan timmerman, bakker, smid, drukker, enzovoorts. Meer informatie vindt u op de website van het museum.

Bezienswaardigheden Doetinchem

Horeca en de natuur voor de Achterhoek zijn enkele aspecten die voor Doetinchem erg belangrijk zijn. In het voorjaar geniet u van asperges en wijn, terwijl in de herfst en de winter het wild centraal staat. Er zijn verschillende dagarrangementen die u alleen, met zijn tweeën of met een groep kunt doen. Vaak gaat het hier om het fietsen en wandelen in combinatie met eten en drinken bij een van de vele horecagelegenheden in Doetinchem. Houdt u van paardrijden? Dan is dit ook een buitenkans: Geniet van de natuurlijke omgeving van Doetinchem te paard. Rijd door de Montferlandse bossen of de Kruisbergse bossen op een van de vele ruiterpaden.

Wijnproeven
Als u dacht dat u voor een goede wijn alleen in Frankrijk, Spanje of Italië terecht zou kunnen, heeft u het mis. In de regio weet men wat goede wijn is. Als u een wijnliefhebber bent, is een bezoek aan Doetinchem daarom ook een echte aanrader. Niet voor niets noemt de Achterhoek zich een van de grootste wijnbouwgebieden van Nederland. Bezoek de diverse wijngaarden via de zogenaamde wijnroutekaart die u gratis bij het VVV krijgt. U kunt kiezen voor een wijnroutekaart per auto of per fiets. Er zijn maar liefst drie wijnroutekaarten waaruit u kunt kiezen. Een tip van de redactie: als u met een groep gaat en u bent allemaal wijnliefhebber, raden wij u aan op de fiets te gaan. Dat is voor ieders veiligheid beter en wellicht ook voor uw portemennee.

Economie Doetinchem

In Doetinchem organiseert men geregeld verschillende beurzen op verschillende locaties. Enkele voorbeelden zijn de:

  • Spirituele beurs op 17 en 18 december in de Tennishal.
  • Achterhoekse Veiligheidsbeurs in het Metzo college.

Indien u op zoek bent naar een geschikte locatie in Doetinchem om een congres te organiseren, kunt u dit doen op een van de volgende locaties: Villa Ruimzicht of het voetbalstadion van de Graafschap (de Vijverberg).

De accomodaties bieden ruimte voor 450 resp. 500 bezoekers. Kijk voor de actuele agenda van alle beurzen en evenementen in Doetinchem op.

 

 

 


[Foto: Circus Doetinchem © Erno Hannink, op Flickr]

Provincie: Gelderland
Oppervlakte: 79,67 km²
Inwoners: 56.247 (1 februari 2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.100 per inw. (2009)
Postcode: 7000 – 7011, 7030 – 7031
Netnummer: 0314, 0315
Website gemeente: www.doetinchem.nl
VVV Kantoor Deventer: Ijsselkade 13.
Bereikbaarheid:Doetinchem bereikt u via de A18 richting Enschede. De A18 bereikt u via de A12 van Den Haag naar de Duitse grens. Per trein rijdt u per Syntustrein van Arnhem richting Doetinchem (of Winterswijk).
Overnachten:Er is volop keuze om te overnachten in Doetinchem als u er een weekendje uit wilt. Er zijn diverse campings, hotels, vakantiewoningen en Bed & Breakfasts waar u terecht kan. Ook voor grotere groepen zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden. Gaat u met een grote(re) groep, informeer dan bij de VVV naar de speciale dagarrangementen.
Media: De regionale dagbladen: De Gelderlander en De Stentor.
Voetbalclub: De Graafschap (Eredivisie).

[Foto: Voetbalclub de Graafschap © Erno Hannink, op Flickr]