Assen

Assen is zowel nationaal als internationaal bekend door de TT: deze jaarlijkse motorrace hoort bij het Wereldkampioenschap motorsport (sinds 1949) en vindt elk jaar het laatste weekend van juni plaats. Assen is de hoofdstad van Drenthe en groeit het snelste van alle noordelijke steden. Samen met Groningen vormt Assen een samenwerkingsverband in de regio Assen en Groningen.

Kunst en cultuur in Assen

Onderwijs
De echte studentenstad in het noorden is Groningen. Assen beschikt over twee hoge scholen; de Hanze Instititue of Technology en de PABO Assen. In totaal studeren er 1815 studenten in Assen.

Musea in Assen
Assen is voornamelijk een groene stad met prachtige landschappen die u per voet of per fiets kunt bekijken. Uiteraard heeft ook Assen enkele musea:

  • Drents Museum (voormalige Provinciehuis): Verschillende tentoonstellingen over onder andere archeologie (bodemvondsten uit de prehistorie), de Romeinse tijd en kunst van 1885- 1935.
  • Verzets Museum Assen: Oorlogsverhalen uit Drenthe.
  • SMAHK: Stedelijk Museum Assen Hedendaagse Kunst: Zoals de naam al aangeeft kunt u bij dit museum terecht voor hedendaagse (moderne) kunst.

Bezienswaardigheden Assen

Assen staat niet zozeer bekend om de verschillende musea en theater. Assen is juist vanwege haar bezienswaardigheden en haar groene omgeving een bezoek waard:

  • TT-circuit: Zoals in de korte inleiding al aangegeven, is Assen vooral bekend vanwege het TT-circuit. Dit is het grootste eendaagse jaarlijkse sportevenement in Nederland die al vanaf 1925 wordt gereden. Elk laatste weekend van juni vindt het evenement plaats. In 2012 vindt de 82e TT plaats.
  • TT-festival: om het circuit heen, is er het hele weekend van alles te beleven in Assen. Op verschillende plekken in de stad zijn er veel activiteiten gepland en diverse bands treden op gedurende de drie dagen. Er is een kermis op het Veemarktterrein in Assen waar de eerste kermisdag een vuurwerkshow wordt gegeven.
  • TT-nacht: Tijdens de TT nightride rijden er honderden recreatieve motorrijders een door de organisatie uitgezette route door Drenthe. Deze rit is ongeveer 180 kilometer en duurt tussen de 3,5 en 5 uur. Als u meerijdt, rijdt u ook over oude stukken van het TT-circuit.
  • Verkeerspark Assen: Dit is een wel heel bijzonder “pretpark”. Naast het TT-Circuit in Assen ligt Verkeerspark Assen. Hier kunnen kinderen tot ongeveer 12 jaar hun “rijbewijs” halen. Uw kinderen rijden in een soort skelters door het park dat voorzien is van echte wegen, inclusief stoplichten en verkeersborden. Naast dit zogenoemde trapcircuit, is er onder andere nog een junior kartbaan, een vaarlagune en een dieseltrein.

Fietsen en wandelen in Assen
Fietsen en wandelen is een aanrader in Assen. Niet alleen is Assen een groene stad met vele mooie wandel- en fietsroutes, ook is alles goed bereikbaar met de fiets.

 

 

 

Provincie: Drenthe
Oppervlakte: 82,06 km²
Inwoners: 67.267 (1 januari 2010)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 14.000 per inw. (2009)
Postcode: 9400 – 9409, 9486-9489, 9492
Netnummer: 0592
Website gemeente: https://www.assen.nl/
VVV Kantoor Assen: Het VVV-kantoor van Assen vindt u aan de Marktstraat 8 – 10.
Bereikbaarheid:
trein of auto. De autosnelweg A28 en de N33 verbinden Assen. Bezoekt u Assen per trein, neem dan de trein die via Meppel naar Groningen rijdt.
Overnachten: Als u wilt overnachten in Assen heeft u ook veel mogelijkheden: Overnachten in een hotel, op een camping of kamperen bij de boer: Het is allemaal mogelijk. Bekijk de website van de VVV Assen voor meer informatie.
Media: Dagblad van het Noorden.