Amsterdam

Amsterdam is bekend om zoveel dingen, dat het bijna te veel is om op te noemen. De meer bekende attracties in Amsterdam voor zowel nationale als internationale bezoekers zijn de coffeeshops, de Wallen, het Anne Frank Huis en schilders zoals Van Gogh en Rembrandt. Maar ook de vele fietsen en de grachten zijn kenmerkend voor Amsterdam. De zeventiende-eeuwse grachtengordel is dan ook sinds 2010 aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst toegevoegd. De helft van de Amsterdams bevolking bestaat uit autochtonen en de andere helft uit allochtonen. Toerisme is erg belangrijk voor Amsterdam: Elk jaar bezoeken 4,5 miljoen mensen de stad en is het de op vier na vaakst bezochte stad van Europa.

Kunst en cultuur in Amsterdam

Onderwijs
Amsterdam beschikt over twee universiteiten: De Universiteit van Amsterdam (de UvA) en de VU (Vrije Universiteit). Studenten hebben een enorme keuze uit het aantal opleidingen omdat Amsterdam 224 bacheloropleidingen en 292 masteropleidingen aanbiedt. Er studeren dan ook maar liefst 53.974 studenten in Amsterdam en de twee universiteiten tellen de meeste nationaliteiten ter wereld.

Musea
Amsterdam telt natuurlijk ontelbaar veel musea. Hier vindt u de populairdere musea op een rij:

  • Rijksmuseum: Het museum toont de meesterwerken van oude Hollandse meesters tijdens de Gouden Eeuw (zeventiende eeuw). Denk daarbij aan Rembrandt van Rijn, Frans Hals en Jan Steen. Het museum is het belangrijkste Rijksmuseum van Nederland. De collectie bestaat uit ruim 1 miljoen voorwerpen.
  • Stedelijk Museum: Dit museum is opgericht in 1874 en toont voornamelijke moderne en hedendaagse kunst (20ste en 21ste eeuw). De collectie van het Stedelijk Museum bestaat uit bijna 90.000 objecten.
  • Van Gogh Museum Van Gogh: de schilder van de vele zelfportretten, de schilder die zijn oor afsneed en uiteindelijk (vermoedelijk) zelfmoord pleegde. Een bezoek aan het Van Gogh Musuem toont u niet alleen de vaste collectie van 200 verschillende schilderijen van Van Gogh maar ook andere tentoonstellingen uit de negentiende eeuw.
  • Anne Frank Huis: Het huis waar het Joodse meisje Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken heeft gezeten en haar wereldberoemde dagboek schreef. Naast de historische ruimtes kunt u in het Anne Frank Huis ook tentoonstellingen bekijken.
  • Museum Het Rembrandthuis: Niet alleen Van Gogh is een wereldberoemde Nederlandse Schilder, ook Rembrandt van Rijn is een van de internationaal bekendere schilders. Bezoek zijn huis, bekijk zijn schilderijen en ontdek hoe Rembrandt leefde.

Meer musea in Amsterdam bekijken? Kijk eens op de website van de VVV Amsterdam.

Bezienswaardigheden Amsterdam

Er zijn ook veel bezienswaardigheden in Amsterdam, waarvan de ene bekender is dan de andere:

  • De Heineken Experience: Dit is een museum gewijd aan het beroemde biermerk Heineken. Bezoekt u dit museum dan spreekt men hier niet over een museum maar over een ervaring, vanwege de interactie die het museum aangaat met haar bezoekers. U zult Heineken niet alleen zien, maar ook ruiken, proeven en ervan genieten tijdens de rondleiding door de brouwerij. De brouwerij is de eerste Heineken-brouwerij gebouwd in 1867. Voor meer informatie bezoekt u de volgende website.
  • De Amsterdamse Wallen: Verschillende dames uit alle hoeken van de wereld staan achter de ramen waar zij hun geld verdienen als prostituee. Dit is een topattractie voor toeristen. Internationaal noemt men dit the Red Light District vanwege de rode lichten die achter de ramen hangen.
  • Grachtengordel: De unieke grachten die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan, kunt u het beste ervaren door de grachten te bevaren op een van de vele rondvaartboten.
  • Vondelpark: dit stadpark is vernoemd naar Joost van den Vondel, dichter en toneelschrijver. Het is een beroemd park voor zowel Amsterdammers als toeristen. Jaarlijkse bezoeken 10 miljoen mensen dit park. Ook worden er vaak concerten en openluchtvoorstellingen georganiseerd.

Economie Amsterdam

Amsterdam staat sinds de Gouden Eeuw bekend als handelsstad. Ook toen was het daarom belangrijk om te beschikken over de nodige industrie, zakelijke diensten, communicatie en vermaak. Die economische diversiteit is nog steeds het speerpunt van de Amsterdamse economie. Amsterdam geldt als metropoolregio en is zodoende voor veel nationale en internationale bedrijven een interessante vestigingsplaats.

Om ervoor te zorgen dat de economie blijft groeien en innovatie te stimuleren, hebben overheden, bedrijven en kenniscentra de handen ineen geslagen. Zij vormen een gezamenlijke organisatie, te weten de Amsterdam Economic Board. De organisatie heeft tot doel de werkgelegenheid en welvaart van Amsterdam te stimuleren. Daarnaast wil de Amsterdam Economic Board ervoor zorgen dat Amsterdam een plek krijgt in de top 5 van Europese vestigingsregio's.

De meeste economische activiteiten van Amsterdam spelen zich in het stadscentrum af.

Beursinfo Amsterdam
De Amsterdam RAI is een van de grootste beurs- en congrescentra van Nederland. De Amsterdam RAI heeft 11 beurshallen die samen 87.000m2 beslaan. Voor de actuele beursagenda klikt u op de link.

 

 

 

 
[Foto: Architectuur Amsterdam © Mauro Brock, op Flickr]

Provincie: Noord-Holland
Oppervlakte: 219,44 km²
Inwoners: 790.044 (1 januari 2012)
Gemiddeld inkomen: € 15.500 per inw. (2010)
Postcode: 1000 – 1109
Netnummer: 020
Website gemeente: www.amsterdam.nl
VVV Kantoor Amsterdam: Stationsplein.
Bereikbaarheid: Amsterdam is goed bereikbaar per trein of auto. Met de auto bereikt u de stad via de rondwegen A1, A2, A4, A5, A6, A7, A8, A9 en de A10.
Overnachten: U heeft veel verschillende mogelijkheden om in Amsterdam te overnachten. Uiteraard kunt u kiezen voor een hotel midden in het centrum. Ook zijn er veel Bed & Breakfasts en/of jeugdhotels waar u terecht kunt. Een originele overnachting regelt u door te overnachten op een woonboot. Of misschien gaat u voorkeur meer uit naar overnachten in de omgeving van Amsterdam in de natuur op een camping. Bij de VVV Amsterdam kunt u terecht voor meer informatie
Media: De hoofdkwartieren van alle grote Nederlandse kranten (behalve het NRC Handelsblad) zijn gevestigd in Amsterdam.
Voetbalclubs: Ajax


[Foto: Grachten Amsterdam © Brent Simpson, op Flickr]


[Foto: Fietsenstalling Amsterdam © Redjar, op Flickr]


[Foto: Damplein Amsterdam in 1999 © Martin Robson, op Flickr]


[Foto: Woonboten op het kanaal in de Jordaan, Amsterdam © Tracy Vierra, op Flickr]


[Foto: Logo IAmsterdam © eGuide Travel, op Flickr]


[Foto: Pont naar Amsterdam - Noord © Andrew Nash, op Flickr]