Alphen aan den Rijn

Alphen aan de Rijn is een stad in Zuid-Holland en heeft 72.883 inwoners, die men Alphenaren noemt. Alphen aan den Rijn is de stad van de rapper Brainpower en voetballer John Heitinga. Alphen aan den Rijn is in september 2002 uitgeroepen tot de Groenste stad van Europa en noemt zich daarom ook wel het Groene Hart. Bekende attractieparken in Alphen aan den Rijn zijn het vogelpark Avifauna en het Archeon waar u de Prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen herbeleeft.

Kunst en cultuur in Alphen ad Rijn

Onderwijs
Hoger onderwijs volgen in Alphen aan den Rijn is niet mogelijk. Er zijn echter wel heel veel steden in de omgeving van Alphen aan den Rijn waar dit mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan Rotterdam, Leiden of Delft.

Bezienswaardigheden Alphen ad Rijn

Natuur in Alphen aan den Rijn
Als u een natuurliefhebber bent, is Alphen aan den Rijn een echte aanrader. Niet voor niets is de stad in 2002 tot de groenste stad van Europa uitgeroepen door de organisatie Entente Florare Europa. En niet voor niets noemt de stad zichzelf het groene hart. Daarnaast is het natuurgebied ook nog typisch Hollands. Dat komt onder andere door het kenmerkende Nederlandse polderlandschap met molens, dijken, sloten, rivieren, enzovoorts. Kortom, als u een bezoek brengt aan Alphen aan den Rijn, maak dan een fijne wandeltocht. Een fiets huren behoort ook tot uw mogelijkheden.

Attractieparken in Alphen aan den Rijn
Er zijn twee bekende(re) attractieparken in Alphen aan den Rijn. Dit zijn:

  • Archeon: Dit historische pretpark neemt u mee in de tijd van de Prehistorie, de Romeinse Tijd en de Middeleeuwen. Het museum heeft 43 gebouwen uit deze tijd. U ervaart zelf hoe men leefde in deze drie periodes en er zijn tal van shows en activiteiten. Kleed u om tot Romeinse soldaat, beleef hoe het de gladiatoren afging in de arena of leer boogschieten. Ook voor zakelijke feesten of kinderfeestjes zijn er speciale dagarrangementen. Dus voor een dagje uit waarbij u zich niet zult vervelen, is het Archeon zeker een aanrader.
  • Avifauna Vogelpark: Als u gek bent op vogels, moet u zeker een bezoek brengen aan het vogelpark Avifauna. Hier maakt u kennis met verschillende vogels, zoals kolibries, flamingo's, honingpapegaaien, ara's, uilen en nog veel meer.

Winkelen in Alphen aan den Rijn
Houdt u meer van winkelen, dan is Alphen aan den Rijn hiervoor ook prima geschikt. Leiden ligt op slechts 20 kilometer van Alphen aan den Rijn, dus een bezoek aan de “grote stad” is een extra mogelijkheid.

Economie Alphen aan den Rijn

Handel is een van de belangrijkste sectoren in Alphen aan den Rijn. De stad heeft een groot industriegebied dat aan de Rijnhaven ligt. Dit bedrijventerrein is ongeveer 70 hectare groot. De Rijnhaven beslaat 9 hectare. Omdat de Rijnhaven eigenlijk niet meer wordt gebruikt, heeft de stad besloten het terrein te herstructureren. Nieuwe en bestaande bedrijven kunnen zich hier vestigen (of uitbreiden). De ligging van de Rijnhaven is hiervoor een gunstige factor, omdat de Rijnhaven centraal in de stad gelegen is.

De multinational Wolters Kluwer (uitgeverij) heeft zich ook gevestigd in Alphen aan den Rijn.

Beursinfo Alphen aan den Rijn
Wilt u een beurs bezoeken in Alphen aan den Rijn, dan is de kans groot dat deze georganiseerd wordt in sporthal de Limeshal. Natuurlijk kunt u hier naar hartenlust sporten maar ook het organiseren van beurzen en vlooienmarkten is in deze hal mogelijk. Er is ruimte voor 130 auto's op de bijbehorende parkeerplaats. Bezoek voor meer informatie de website van de Limeshal.

Leuk weetje over Alphen aan den Rijn
Hoewel Alphen aan den Rijn een stad is, heeft de stad nooit stadsrechten gekregen. Alphenaren spreken zelf ook over “hun dorp”.

 

 

 


[Foto: Alphen aan den Rijn omstreeks 1960 - 1965 © Provinciaal Historisch Centrum Zuid-Holland, op Flickr ]

Provincie: Zuid-Holland
Oppervlakte: 57,68 km²
Inwoners: 72.883 (1 februari 2012)
Gemiddeld inkomen: € 15.700 per inw. (2009)
Postcode: 2400 – 2409, 2445, 2471
Netnummer: 0172
Website gemeente: http://www.alphenaandenrijn.nl
VVV Alphen aan den Rijn: Het “Brugwachtertje” is het toeristische informatiepunt voor Alphen aan den Rijn. U vindt het Brugwachtertje aan de Pieter Doelmanstraat 19.
Bereikbaarheid: Per auto bereikt u Alphen aan den Rijn via de provinciale wegen N11 of de N207. Met de trein bereikt u Alphen aan den Rijn via de spoorlijn Woerden-Alphen aan den Rijn.
Overnachten: In Alphen aan den Rijn heeft u meerdere mogelijkheden om te overnachten. Of u nu in de vrije natuur op een camping wilt overnachten of in een luxe hotel. Een ander initiatief waaraan Alphen aan den Rijn meedoet, is “Vrienden op de fiets”. Als u besluit een meerdaagse tocht per fiets of per benenwagen te maken, dan garandeert de stad dat u in Alphen aan den Rijn onderdak vindt. Het initiatief Vrienden op de Fiets is een groot netwerk van meer dan 4000 particulieren die een logeeradres aanbieden voor wandelaars of fietsers (door heel Nederland). Bekijk de website voor meer informatie: www.vriendenopdefiets.nl
Media: Leidsch Dagblad
Voetbalclubs: de voetbalclub AVV Alphen komt uit in de Tweede Klasse op zondag.

 


[Foto: Alphen aan den Rijn - Oudhoornse kerk © Neorg, op Flickr ]


[Foto: Voormalig gemeentehuis Alphen aan den Rijn © Ruben Holthuijsen, op Flickr ][Foto: Molen bij zonsondergang in Alphen aan den Rijn © Hans Splinter, op Flickr ]