Almere

Almere is een van de jongste steden van Nederland. Gelegen op de zuidwestelijke punt van Flevoland, tegen Amsterdam aan, is het een stad van forenzen, natuur en architectuur.

Kunst en cultuur in Almere

Onderwijs
Een mbo-opleiding kun je volgen aan het Groenhorst College, ROC ASA of ROC Flevoland. De meeste branches zijn bij die instituten wel vertegenwoordigd.

Wil je een hbo-opleiding volgen dan kom je uit bij CAH Almere waar je Toegepaste Biologie of Plattelandsvernieuwing kunt studeren. Een tweede optie is Windesheim Flevoland met opleidingen in de sectoren:

  • Marketing, Management, Economie & Recht
  • Onderwijs & Opvoeding
  • Techniek & ICT
  • Zorg & Welzijn

Een helder overzicht van alle aangeboden opleidingen staat op de website van de gemeente.

Kunst kijken
Je bent in Almere. Wat ga je dan doen? Als je kunst wilt kijken kun je een rondgang maken langs de verschillende galeries in de stad, zoals Galerie ARTnivo (Amersfoortweg 46) waar je moderne kunst vindt om of je huis of kantoor mee in te richten, of Alosery Art Gallery (Marktstraat 22) met hedendaagse kunst.

Ook de moeite waard: Museum de Paviljoens (Odeonstraat 3). Het beheert de Collectie Almere en organiseert tijdelijke tentoonstellingen. Vaak gaat het om beeldende kunst vanaf de jaren '60 van de twintigste eeuw.

Bezienswaardigheden in Almere

Natuur
In en rond Almere liggen een paar fraaie natuurgebieden. Op de website van de VVV staan er 33. De Oostvaardersplassen zijn een thuis voor veel vogelsoorten. Dit moerasgebied kun je niet overal goed bereiken maar er zijn wandel- en fietsroutes. Het Almeerderstrand is geschikt voor zwemmers. Ook is het het decor voor verschillende evenementen, zoals Popfestival Zand. Wie liever in een schaduwrijk bos vertoeft, kan naar het Kotterbos.

Architectuur
Een jonge stad als Almere heeft nog niet veel monumenten. De stad is echter hard bezig het erfgoed van de toekomst neer te zetten. Je vindt er namelijk bijzondere bouwwerken zoals de Citadel, de nieuwe bibliotheek en the Wave, een golvend, bijna geschubd wooncomplex. Ook de Stadsschouwburg is, gelegen aan het Weerwater, een opvallende verschijning.

Economie in Almere

Sectoren
Van alle Almeerders werkten er in 2010 zo'n 43.700 buiten de stad. Er kwamen 18.400 mensen de stad in om te werken. In totaal telde Almere zo'n 65.200 arbeidsplaatsen. De belangrijkste sectoren waren:

  • handel, horeca (23% van banen)
  • zakelijke diensten (22%)
  • overheid, onderwijs (15%)
  • gezondheids- en welzijnszorg (14%).

Met een groot winkelgebied is vooral de eerste uit het rijtje weinig verrassend.

Ondernemen
Met vooruitzichten van verbeterde toegang tot de stad, wordt Almere almaar interessanter om een bedrijf te vestigen. De bevolking groeit bovendien in rap tempo wat een goede arbeids- en afzetmarkt betekent. Informatie over ondernemen vind je op de website van de gemeente.

 

Almere Skyline[Foto: © PlannedCity, op Flickr]

 

Provincie: Flevoland
Oppervlakte: 248,77 km² (waarvan 118,44 km² water)
Inwoners: 193.163 (2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 13.900 per inw. (2009)
Postcode: 1300-1379
Netnummer: 036
Website gemeente: www.almere.nl
VVV-kantoor: Stadhuispromenade 1, www.vvvalmere.nl
Bereikbaarheid: De A6 en de A27 leiden naar Almere, evenals verschillende autowegen. Met de trein kom je aan op een van de zes stations, te weten: Almere Strand, – Muziekwijk, – Centrum, – Parkwijk, – Buiten of – Oostvaarders.
Overnachten: In Almere is het heerlijk slapen. Kies een van de hotels, B&B's, campings, (water)bungalows of camperplaatsen. Kom je met de boot? Dan is er plek in de een van de jachthavens. In totaal zijn er ruim 2000 ligplaatsen. Kom je met een groter gezelschap, kies dan voor een groepsaccommodatie.
Voetbalclub: Almere City FC (Eerste Divisie).

 

Wave Almere

 

 

Kromslootpark Almere[Foto's: © The World According To Marty, op Flickr]

 

 

Gebouw in Almere

 

 

Ruitgebouw Almere[Foto's: © Enric Martinez, op Flickr]