Aalsmeer

De stad Aalsmeer ligt in de provincie Noord-Holland en heeft 30.446 inwoners, die men Aalsmeerders noemt. Een bekende geboren en getogen Aalsmeerder is Peter R. de Vries (misdaadverslaggever). Aalsmeer is bekend vanwege de bloementeelt en de bloemenveiling. De stad ligt aan de Westeinderplassen die voor veel toerisme zorgen. Dat Aalsmeer vroeger nog meer dan vandaag aan verschillende plassen lag, zorgde dan ook voor het ontbloeien van de visserij. Na het droogleggen van veel delen van Aalsmeer, werd dit steeds minder belangrijk voor Aalsmeer en kwam de bloemen- en aardbeienteelt op.

Kunst en cultuur in Aalsmeer

Onderwijs
Studenten in Aalsmeer die hoger onderwijs willen volgen, moeten uitwijken naar omliggende steden. Hoofddorp is de dichtstbijzijnde stad, Amsterdam de grootste studentenstad.

Musea
Aalsmeer is waarschijnlijk vooral bekend om de bloemenveiling. Naast de bloemenveiling zijn er echter enkele musea die u een bezoek kunt brengen:

  • Historische Tuin. In dit Tuinbouwmuseum ziet u de ontwikkeling van de bloementeelt in Aalsmeer: Van de eerste fruitbomen aan het begin van de zeventiende eeuw tot en met het telen van bloemen in kassen aan het einde van de negentiende eeuw: U krijgt het allemaal mee in dit museum.
  • Galerie Sous-Terre. Bent u een kunstliefhebber, dan is een bezoek aan galerie Sous-Terre een aanrader. Deze galerie is al langere tijd in het noorden, oosten en zuiden van Nederland gevestigd, maar ligt sinds 2007 nu ook aan de Westeinderplassen. De galerie exposeert verschillende kunstvormen in een ruimte van 1000 m2. De glaskunst in de galerie maakt galerie Sous-Terre erg uniek.

Bezienswaardigheden Aalsmeer

Bloemenveiling
Als u aan Aalsmeer denkt, denkt u waarschijnlijk aan bloemen. Aalsmeer is namelijk vooral bekend om de bloementeelt en de bloemenveiling. Daarom is een bezoek aan de bloemenveiling in Aalsmeer eigenlijk een must als u Aalsmeer aandoet. Bij de bloemenveiling FloraHolland kunt u toezien op dit proces vanaf een speciale galerij. Tijdens deze unieke ervaring kunt u zelf rondlopen of de veiling onder begeleiding van een professionele gids bezoeken. Kiest u voor de rondleiding, dan dient u deze vooraf te reserveren.

Wandelen en/of fietsen in Aalsmeer
Als u graag wandelt of fietst, heeft u in Aalsmeer de keuze uit verschillende routes. Bent u geïnteresseerd in de historie van Aalsmeer dan kunt u de historische wandel- of fietstocht doen. Wilt u meer de natuur van Aalsmeer in, dan is de fietsroute Rondje Aalsmeer een aanrader. Deze route voert u onder andere langs de Westeinderplassen. U kunt daarom tijdens de route ook een bezoek brengen aan de Historische Tuin en Galerie Sous-Terre. Naast deze routes zijn er nog verschillende andere. Ook kunt u uw eigen route samenstellen. Kijk eens op deze website voor een overzicht.

Varen op de Westeinderplassen van Aalsmeer
Bent u een waterrat, dan is recreëren op de Westeinderplassen echt iets voor u. Er zijn vier openbare eilanden in dit gebied. Wel zijn er enkele regelswaar u zich aan moet houden.

Economie Aalsmeer

In de vijftiende eeuw werd er in Aalsmeer veel veengrond gewonnen door het wegbaggeren en afgraven van de omgeving. Daarom gingen veel inwoners zich toeleggen op de visserij, wat belangrijk werd voor de economische ontwikkeling van Aalsmeer. In het midden van de negentiende eeuw legde Aalsmeer steeds meer delen van Aalsmeer droog. Daarom gingen de Aalsmeerders zich minder op de visserij concentreren en zich steeds meer toeleggen op fruit en planten.

De tweede helft van de negentiende eeuw bereikte de aardbeienteelt van Aalsmeer een hoogtepunt. De kleuren van de aarbei (inclusief bodem) zijn nu nog steeds de kleuren van de Aalsmeerse vlag (rood, groen, zwart). Grote televisieshows van Joop van den Ende werden lange tijd vanuit Aalsmeer uitgezonden. Dit gebeurde vanaf de jaren negentig tot en met 2010 vanuit de oude Centrale Aalsmeerse Veiling. Erna verhuisde Endemol naar Amsterdam-Zuid.

De Westeinderplassen dragen hun steentje bij aan de economie via toerisme. De watersport en de jachthavens zijn een ware trekpleister voor toeristen. Industrie is enigszins belangrijk voor Aalsmeer. Plezierjachten bouwt men op diverse jachtwerven.

Beursinfo Aalsmeer
Sport- en evenementencentrum the Beach is een indoor strandlocatie in Aalsmeer. Naast beachvolleybalwedstrijden, kunt u hier ook uw bedrijfsuitje, vergaderingen of bedrijfsfeest organiseren. Klik hier voor de actuele agenda. Een ander evenementencentrum in Aalsmeer is Crown Business Studios. In dit evenementencentrum kunt u terecht met maximaal 2500 mensen. Er zijn verschillende evenementenzalen die u af kunt huren, allen met hun eigen capaciteit en faciliteiten. Op deze website krijgt u meer informatie over deze zalen, zodat u de juiste zaal vindt die bij uw evenement past.

 

 

 

Provincie: Noord-Holland
Oppervlakte: 32,24 km²
Inwoners: 30.446 (1 februari 2012)
Gemiddeld inkomen: € 16.200 per inw. (2009)
Postcode: 1430-1433
Netnummer: 0297
Website gemeente: https://www.aalsmeer.nl/
VVV Aalsmeer: Het VVV-kantoor van Aalsmeer vindt u in het Boekhuis te Aalsmeer aan de Zijdstraat 12.
Bereikbaarheid: Aalsmeer ligt tussen Leiden en Amstelveen en is te bereiken via de provinciale wegen N201 en N231. Met de trein zijn Hoofddorp en Nieuw-Vennep de dichtstbijzijnde stations. Vanuit daar kunt u verder naar Aalsmeer reizen met de bus.
Overnachten: Er is een B&B in Aalsmeer en er zijn drie hotels waar u kunt overnachten. Verder zijn er verschillende jachthavens waar u terecht kan. Dat komt omdat Aalsmeer aan de Westeinderplassen ligt.
Media: Leidsch Dagblad
Voetbalclubs: de voetbalclub VV Aalsmeer komt uit in de Tweede Klasse op zaterdag.