Controle- en ijkbedrijven

IJking

IJking vraagt u aan wanneer u vermoedt dat uw meter niet juist meet. U heeft bijvoorbeeld een hoog verbruik en denkt ten onrechte teveel te betalen. Een onafhankelijk ijkbedrijf kan in dat geval uw meter ijken. IJking bepaalt de nauwkeurigheid van de meetmethode aan de hand van een goed bekende standaard. Om er zeker van te zijn dat alle metingen nog steeds juist zijn, is het sowieso verstandig op professionele meetapparatuur regelmatig ijking te laten toepassen.

Hoe gaat ijking in zijn werk?

Het door u benaderde ijkbedrijf gaat uw meter ijken. Hierbij wordt de registratie van het energieverbruik op uw meter vergeleken met de registratie van een geijkte (geverifieerde) meter. Hiermee wordt ook meteen duidelijk of er fraude gepleegd is. Na de ijking ontvangt u een rapport met een van de twee mogelijke uitkomsten:

  • De meter geeft onterecht teveel verbruik aan. In dat geval moet de eigenaar van de meter, bijvoorbeeld uw netbeheerder, deze herstellen of vervangen en dit betalen. Daarbij moet uw energiebedrijf met u verrekenen wat u eventueel teveel betaald heeft.
  • De meter geeft het juiste verbruik aan. In dat geval zijn de kosten voor u. De netbeheerder of het meetbedrijf bepaalt de prijs. Lees hier meer over op de website van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, die erop toeziet dat bedrijven op de vrije markt met elkaar concurreren. Verispect houdt toezicht op ijking in opdracht van de Metrologiewet van de Rijksoverheid.

IJking door gecertificeerde ijkbedrijven

IJking wordt in de regel uitgevoerd door een gecertificeerd ijkbedrijf. Vooral wanneer meetapparatuur gebruikt wordt voor de overdracht van eigendom, moet ijking worden uitgevoerd door een officiële instantie, zoals het Nederlands Meetinstituut. Professionele meetinstrumenten hebben een ingebouwde melder, die automatische controles maakt en meldt wanneer de meetapparatuur niet meer voldoet, zoals snelheidsmeters. Vermoedt u dus dat uw meter niet meer goed werkt, wacht dan niet en laat ijking toepassen.

Voor u gevonden Controle- en ijkbedrijven

Eendragt Freelancing

Andre Franquinweg 27, Almere

Boekhoudkantoren, Freelance, Controle, bedrijven, Administratieve, dienstverlening, Consultancy, Rotterdam, Zuid-Holland

Regionaal zoeken

Klik op de kaart en zoek regionaal op bouwondernemingen

Limburg Zeeland Zuid-Holland Noord-Brabant Utrecht Noord-Holland flevoland Gelderland Overijssel Drenthe Groningen Friesland
Zoekresultaten op de kaart
Ook te vinden in ...
Overige rubrieken