Elektromotoren

Wat is een elektromotor?

Een elektromotor is u bekender dan u wellicht denkt. Deze machine zet elektrische energie om in mechanische energie, waarmee een werktuig wordt aangedreven. Elektromotoren worden gebruikt in machines waar iets moet bewegen, meestal zijn dit ronddraaiende bewegingen. Denk bijvoorbeeld aan uw wasmachine! De werking van een elektromotor is gebaseerd op elektromagnetisme. De motor bestaat uit een stator en een rotor die in de stator kan draaien. Door de krachtwerking van magnetische polen op elkaar of inductiewerking gaat de rotor draaien. Welk soort elektromotor heeft u nu precies nodig?

Kies uw elektromotor

Grofweg zijn elektromotoren onder te verdelen in gelijkstroommotoren en wisselstroommotoren. Naast de gebruikelijke motoren die voor een roterende (draaiende) beweging zorgen, bestaan er ook lineaire motoren. Elk soort elektromotor werkt weer anders. Er bestaan vier soorten:

 • Borstelloze permanent magneet gelijkstroommotor (DC): een permanent magneet gelijkstroommotor, maar dan zonder borstels. Voorbeelden van apparaten zijn de CD speler en de computer ventilator.
 • Permanent magneet gelijkstroommotor (DC): de meest gebruikte soort. Voorbeelden van apparaten die hierop werken zijn de elektrische tandenborstel, de printer en de kruimeldief.
 • Synchroommotor (AC): lijkt op de borstelloze permanent magneet gelijkstroommotor, maar deze motor werkt enkel op wisselspanning. Hierdoor heeft de synchroonmotor geen borstels nodig. Voorbeelden van producten zijn de platenspeler, de citruspers en de wasmachine.
 • Universeelmotor (AC/DC): verschilt van de anderen doordat zowel de stator als rotor zijn omwikkeld met koperdraad. Vooral toegepast in huishoudelijke producten, zoals de mixer, de blender en de stofzuiger.

Reparatie en onderhoud van uw elektromotor

Naast de producten die specialisten in elektromotoren leveren, bieden zij ook de nodige service voor een optimale werking van uw elektromotor. Denk hierbij aan:

 • Balanceren: het goed balanceren van elektromotoren verlengt de levensduur en beperkt slijtage en geluidsoverlast.
 • Inspectie van installaties: vooral in explosiegevaarlijke gebieden is dit erg belangrijk. De installatie van uw elektromotor wordt zowel elektrotechnisch als mechanisch geïnspecteerd en zo nodig gerepareerd.
 • Montage en demontage: tevens mogelijk op een door u gewenste locatie.
 • Onderhoud: denk aan elektrische conditiemetingen van elektromotoren.
 • Reparatie: denk aan het vervangen van mechanical seals of mechanische bewerkingen aan assen en schilden.
 • Uitlijnen van lasers: een goed uitgelijnde machine verhoogt de standtijd en uw systeem verbruikt ook minder energie.
 • Wikkelen: uw elektromotor wordt snel en vakkundig voorzien van een nieuwe wikkeling.

Voor u gevonden Elektromotoren

A. de Keizer Elektrotechniek BV

Sluispolderweg 44 A, Zaandam

Maritime-installaties, Scheepsbouw, Schakelpanelen, Besturingsborden, Nieuwbouwjachten

Electro Bemelmans Heerlen BV

Unolaan 33, Heerlen

Electro, Domotieca, Instralatie, Storing, Onderhoud

Regionaal zoeken

Klik op de kaart en zoek regionaal op bouwondernemingen

Limburg Zeeland Zuid-Holland Noord-Brabant Utrecht Noord-Holland flevoland Gelderland Overijssel Drenthe Groningen Friesland
Zoekresultaten op de kaart
Ook te vinden in ...
Overige rubrieken