De chocolaterie
Alleen al een chocolaterie binnenlopen prikkelt bij de meesten onder ons direct de smaakpapillen! Logisch, chocolade is immers al eeuwen een geliefde delicatesse. De Azteken gebruikten cacao al als ingrediënt tegen vermoeidheid. Chocolade werd eerst alleen gedronken en was vooral een luxedrank voor de adel. Later vonden de in Amerika wonende Spanjaarden het chocoladekoekje uit, waar de chocoladeproducten uit voortkwamen. Zo ontstond de chocolaterie, die met een creatieve inslag de juiste samenstelling tot ambachtelijke chocoladeproducten weet te verwerken.
Regels en wetten rondom de chocolaterie
Een chocolaterie heeft altijd te maken met het Warenwetbesluit Cacao en chocolade. Deze wet ging op 12 juli 2004 in. In deze wet staan door de Europese Unie voorgeschreven regels, die betrekking hebben op de:
- samenstelling;
- bereidingsspecificaties;
- verpakking;
- etikettering.
Voor echte Belgische chocolade bijvoorbeeld bestaan speciale regels. Zo moet er een bepaalde hoeveelheid cacaoboter aanwezig zijn en ook andere ingrediënten zijn vastgelegd. In Zaandam vindt u de Nederlandse Cacao Vereniging (NCV). Niet voor niets, want de Zaanstreek herbergt 's werelds grootste cacaoverwerkende industrie. De haven van Amsterdam is de grootste cacaohaven ter wereld.
De chocolatier achter de chocolaterie
Een chocolaterie wordt geleid door een gedreven chocolatier, die met passie en liefde de meest fraaie chocoladeproducten creëert, van luxe bonbons tot truffels, maar ook eigen ontwerpen, zoals bedrijfslogo's. Chocolatiers beschikken vaak over een speciale opleiding en weten waar ter wereld de beste ingrediënten te bemachtigen. Ook beschikken zij over kennis van zaken als de beste oogstperiode voor welk type cacao en type cacaobomen. Soms biedt een chocolatier ook extra's, zoals een workshop chocolade maken. Dankzij de chocolatier is Charlie and the Chocolatefactory werkelijkheid geworden! Verwen dus uzelf of uw dierbare eens en bezoek een chocolaterie.