Adres
Praktijk voor Chinese Geneeskunde, Opheusden

Praktijk voor Chinese Geneeskunde
Tielsestraat 11a
Opheusden
Gelderland

www.chinesegeneeswijze.eu

Rubrieken: Searchpages

Overige rubrieken:
Praktijk voor Chinese Geneeskunde, Opheusden
ChineseGeneeswijze IndiaseGeneeswijze Licht& Straling

Chineese Geneeskunde Natuurgeneeskunde Acupunctuur

Traditionele Chineese Geneeskunde Natuurgeneeskunde Praktijk Acupunctuur Opheusden

 

HOME
CHINESE GENEESWIJZE

INDIASE GENEESWIJZE ORTHOMOLECULAIR
AIRNERGY
ONTZUREN LICHT & STRALING SIVAS
MASSAGE IRISCOPIE
FOLDERS
TRAINING & COACHING
CURSUSSEN

Wat is acupunctuur?
Acupunctuur is een alternatieve behandelmethode uit de traditionele Chinese geneeskunde waarbij gebruik wordt gemaakt van dunne naalden die op specifieke punten in het lichaam worden gestoken. Tijdens een acupunctuurbehandeling wordt via prikkels, die de naaldjes uitlokken in het lichaam, sturend gewerkt met het doel lichaam en geest weer in balans te brengen.

Hoe werkt het?
Er zijn verschillende acupunctuur technieken. De belangrijkste verschillen tussen de technieken hebben te maken met de achterliggende theorie die de acupuncturist gebruikt. Het gaat hierbij om het aantal naalden dat gebruikt wordt, hoe lang de naalden in de punten blijven zitten en hoe diep de naalden worden ingestoken. Verder zijn er verschillende manieren die worden gebruikt om de naalden te stimuleren, bijvoorbeeld door met de hand de naalden te bewegen, elektrisch te stimuleren of met natuurlijke extracten.

Chinese geneeswijze.
Chinese Geneeskunde is al enige millennia oud en oorspronkelijk gebaseerd op de Taoïstische werkelijkheidsopvatting. Dit betekent dat de werkelijkheid beschreven wordt in "energiepatronen". Dit basisprincipe is terug te vinden in de Yin Yang theorie: het één kan niet zonder het ander; in elke yin is yang en omgekeerd. Klachten kunnen worden veroorzaakt door een disbalans tussen yin en yang.
Men gaat er vanuit dat een lichaam in harmonie of uit balans is ten opzichte van zichzelf of de omgeving. Traditionele Chinese geneeswijze ziet ziekte als vorm van disharmonie en probeert de balans van het zieke lichaam (yin en Yang) te herstellen.

De Chinese levenstheorie.
De Chinezen geloven dat elk levend wezen wordt ondersteund door een basislevenskracht, Qi (spreek uit Chi) genaamd. Alles bestaat uit energie is het uitgangspunt hierin. Elk wezen krijgt zijn Qi uit een combinatie van invloeden. Je haalt het bijvoorbeeld uit voeding, kruiden, uit vloeistoffen als water en uit lucht. Maar ook met TCG (Traditionele Chinese Geneeswijze) kan de Qi-stroom in het lichaam worden gedeblokkeerd als deze vastzit of kan Qi voeden als er een tekort aan is.
Elk wezen wordt geboren met een bepaalde hoeveelheid Qi, die wordt geërfd van de generatie ervoor. Deze hoeveelheid Qi wordt als reservevoorraad gebruikt en werkt als stimulator in de meeste lichaamsprocessen. De Qi kan gevoed worden, Qi kan afnemen door slechte leefgewoonten, zoals; slaaptekort, ongezond voedsel, stress, toxische stoffen, heftige emoties, etc. De Chinezen geloven dat de bron Qi in de nieren ligt opgeslagen. We krijgen dus Qi uit de ingeademde lucht en het voedsel. Qi dringt door in het hele lichaam, het leidt het bloedvaten-, zenuw- en lymfevatenstelsel. Het beschermt onder meer tegen virussen en bindt de strijd met ze aan, zodra deze in het lichaam komen. Het zet het voedsel om tot bloed, tranen, zweet en urine, houdt organen op hun plaats en voorkomt buitensporig transpireren. Qi houdt het lichaam warm en is van nature een bron van beweging en groei, doordat het al deze functies bezit. Binnen de TCG is Qi een zeer belangrijk aspect voor het genezen van ziekten. Als mens heb je ook zeer veel invloed op jouw eigen Qi, maar hier kom je achter als je jezelf gaat verdiepen in de levensfilosofie.
Qi is één van de vele belangrijke begrippen die de Chinese Geneeswijze hanteert, met acupunctuur en Tuina massage wordt voornamelijk met Qi gewerkt.


Ayurveda
In de wereldgezondheidszorg neemt Ayurveda een belangrijke plaats in. In heel Europa neemt de belangstelling voor de Ayurveda toe. Deze belangstelling komt voor een belangrijk deel voort uit de toenemende behoefte aan een holistische geneeskunde = aandacht voor heel de mens, als ook uit de toenemende beschikbaarheid van oorspronkelijke informatie uit alle delen van de wereld met hun culturele verscheidenheid.

Ayurveda benadert zowel het geestelijk- als het lichamelijk welzijn van de mens. Dit is mogelijk doordat de principes van deze 4000 jaar oude geneeswijze op beiden van toepassing zijn. Ayurveda geeft diep inzicht in de structurele wetmatigheden van de natuur, zoals: seizoenenleer, interactie tussen lichaam en geest, farmacologische werking van planten en mineralen, etc.

We kunnen dan ook met een gerust hart de stelling presenteren dat de Ayurveda onze volle aandacht verdient, maar tevens dat wij mensen niet minder dan de Ayurveda verdienen!

Het deel van de Indiase geneeswijze dat ik in mijn praktijk veel gebruik zijn de aura’s en chakra’s.
Chakra's (Sanskriet: cakram: wiel, cirkel) zijn centra van levensenergie binnen het menselijk wezen, die de "verbindingen" vormen tussen de verschillende energieniveaus waarop dit wezen zich manifesteert. (spiritueel, mentaal, emotioneel en fysiek).
Er worden zeven hoofdchakra's onderscheiden die lopen van de onderkant van de wervelkolom tot in het hoofd. Elke chakra wordt geassocieerd met een bepaalde kleur, veelvoudige specifieke functies, een specifieke laag van het individuele bewustzijn, een klassiek element en nog andere onderscheidende kenmerken.
De traditionele Chinese geneeswijze baseert zich ook op een gelijkwaardig model van het menselijke lichaam als een dynamisch systeem met levensenergie.
 

Ons verzorgingsgebied:

Opheusden, Kesteren, Dodewaard, Zetten, Ochten, Wageningen, Renkum, Arnhem, Nijmegen, Veenendaal, Tiel, Druten, Lienden, Elst, Lent, Huissen, Bennekom, Heteren, Bemmel, Valburg, Velp, Westervoort, Wijchen