Rotterdam

Rotterdam, havenstad en stad van architectuur. Sinds Rotterdam in 1340 stadsrechten kreeg groeide het uit tot de tweede grootste stad van Nederland, met ruim 600.000 inwoners van zo'n 170 verschillende nationaliteiten. Rotterdammers staan bekend om hun nuchterheid die grenst aan het rauwe en de 'natte “t”' in hun accent. Bekende Rotterdammers zijn onder andere Jules Deelder, Leo Beenhakker en, uit een ver verleden, zeerover Piet Heyn.

Kunst en cultuur in Rotterdam

Onderwijs
Rotterdam heeft drie universiteiten en acht hogescholen. Daarnaast zijn er meerdere particuliere opleidingen, acht colleges en ROC's en talloze middelbare scholen en basisscholen.

Musea
Musea en galeries genoeg in Rotterdam. In het Museumpark zitten er verschillende bij elkaar, te bereiken met tramlijnen 7 en 20. Met het gebied eromheen hoort het tot de Kunst-As waarin zes musea zitten die makkelijk te belopen zijn. Populaire musea in Rotterdam zijn onder meer:

  • Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20. Een unieke collectie van Europese kunst van de 6e tot de 21ste eeuw. Daarnaast  exposities van hedendaagse kunst en design.
  • Nationaal Onderwijsmuseum, Nieuwemarkt 1a. Met zo'n 350.000 (historische) voorwerpen die met onderwijs te maken hebben, kijk u uw ogen uit.
  • Wereldmuseum Rotterdam, Willemskade 25, Ooit begonnen als een sociëteit voor koopvaarders en wetenschappers, groeide het Wereldmuseum uit tot een verzamelplaats met voorwerpen en foto's uit exotische oorden.
  • Nederlands Fotomuseum, Wilhelminakade 332. Met archiefmateriaal van 130 Nederlandse fotografen biedt het Fotomuseum een goed overzicht van een eeuw fotografie. Op woensdagen is de toegang gratis.
  • Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Museumpark 25. Als instituut verzorgt het NAi niet alleen exposities maar ook een archief en cultureel podium over architectuur.

Met een Rotterdam Welcome Card krijgt u korting op heel veel musea, attracties en restaurants. Ook kunt u kiezen voor 1, 2 of 3 dagen gratis reizen met het openbaar vervoer in de stad.

Theaters & podia
Voor een goede theatershow kunt u in Rotterdam uitstekend terecht. Er zijn zeker acht grote podia, waaronder:

  • Luxor Theater, Groot aanbod van concerten, cabaret, musical, opera, circus en gezinsvoorstellingen. Ruim 1500 zitplaatsen.
  • Rotterdamse Schouwburg, Het podium voor veel Nederlandse toneel-, opera- en dansgezelschappen, waaronder het bekende Scapino Ballet. Ook de locatie voor jaarlijks terugkerende festivals als Geen Daden Maar Woorden, Poetry International en het International Film Festival Rotterdam.
  • Ahoy Rotterdam, Van André Rieu tot Guns 'n Roses, en van North Sea Jazz tot het NK Turnen. Ahoy biedt als evenementenhal onderdak aan de echte publiekstrekkers.

Bezienswaardigheden in Rotterdam

Architectuur
Rotterdam wordt niet voor niets 'Manhattan aan de Maas' genoemd. Nadat het stadscentrum in 1940 gebombardeerd werd, koos de stad voor nieuwbouw in plaats van restauratie. Veel gerenommeerde architecten drukten hun stempel op de stad met veel opvallende ontwerpen als gevolg. Prominente bouwwerken zijn:

  • Euromast, Met zijn 185 meter de hoogste uitkijktoren van Nederland. Niet alleen leuk om te beklimmen maar ook om vanaf te abseilen.
  • Erasmusbrug, In 1996 opgeleverd en de tweede brug over de Nieuwe Maas in Rotterdam.
  • Maastoren, Over het hoogste gebouw (masten niet meegerekend) van Nederland kunnen we kort zijn: 165 meter.
  • Delftse Poort, Even controleren of uw haar goed zit? In het spiegelglas van de Delftse Poort kan dat. Tot op 151 meter hoogte. Achter het glas zit het hoofdkantoor van een verzekeringsmaatschappij.

Rotterdam kent naast moderne architectuur ongeveer 500 rijksmonumenten. Buiten het centrum zijn in de wijken die de Tweede Wereldoorlog overleefden nog veel historische gebouwen te vinden. Bijvoorbeeld in de wijken Het Scheepvaartskwartier en Kralingen.

De haven
In de jaren '60 had Rotterdam de grootste haven ter wereld. Nu is het nog altijd de grootste van Europa en één van de 'World Port Cities'. Er zijn verschillende manieren om de haven te bezoeken. Van een tour met een rondvaartboot van Spido tot een ritje/vaartje met een 'amfibiebus', waarmee u op het land en op het water komt zonder over te stappen. Ook zeiltochten en historische tours zijn mogelijk.

 

 

Boot met stadsvlag Rotterdam[Foto: © Rotterdam Image Bank]

 

Provincie: Zuid-Holland
Oppervlakte: 319,35 km²
Inwoners: 617 347 (2012)
Gemiddeld inkomen: € 20.100 per inw. (2009)
Postcode: 3000-3089
Netnummer: 010
Website gemeente: www.rotterdam.nl
Stadspromotiecentrum Rotterdam: Coolsingel 195-197 (ingang Binnenwegplein) www.rotterdam.info
Luchthaven: Rotterdam The Hague Airport (ook wel 'Vliegveld Zestienhoven')
Bereikbaarheid: Via snelwegen A13, A15, A16, A20 en A29. Met de trein is Rotterdam te bereiken op zeven treinstations waarvan Rotterdam Centraal het meest gebruikt wordt.
Overnachten: Veel accommodaties in verschillende prijsklassen. Het is zelfs mogelijk te verblijven in het schip de ss Rotterdam en in de Euromast, op 100 meter hoogte.
Media: AD Rotterdams Dagblad, De Botlek, De Echo, De Havenloods, Maasstad, Metro editie Rotterdam (kranten), Regio TV Rotterdam, RTV Rijnmond, Regio TV (televisie), Megastad FM, FunX (radio)
Voetbalclubs: Feyenoord, Excelsior, Sparta Rotterdam

 

Euromast Rotterdam[Foto: © Daarzijn / Rotterdam Image Bank]

 

Erasmusbrug[Foto's: © Claire Doppert / Rotterdam Image Bank]

 Erasmusbrug in de winter[Foto's: © Claire Doppert / Rotterdam Image Bank]

 

Havenlichtjes[Foto: © Vincent van Dordrecht / Rotterdam Marketing / Rotterdam Image Bank]