Lelystad

Lelystad is een erg jonge stad, gebouwd op een drooggelegde polder. Hierdoor bestaat Lelystad voor een groot gedeelte nog uit water (ruim 532 km²). Dat zorgt er voor dat er veel havens in Lelystad zijn, zowel voor de pleziervaart als in particulier bezit. De eerste bewoners van Lelystad kwamen in 1967 en Lelystad is vanaf 1980 officieel een gemeente. Tegenwoordig wonen er iets meer dan 75.000 mensen in Lelystad. De meeste bekende inwoners van Lelystad zijn waarschijnlijk Martin Gaus (Nederlandse “Dogwhisperer”), Erwin Kroll (weerman) en Aron Winter (voetballer).

Kunst en cultuur in Lelystad

Onderwijs
Lelystad is geen studentenstad. Studenten hebben de mogelijkheid om 3 HBO-opleidingen in Lelystad te volgen. Deze zijn te volgen op Hogeschool Windesheim Lelystad. Er studeren in totaal 1743 studenten in Lelystad.

Musea
Er zijn meer en minder bekende musea in Lelystad die u kunt bezoeken. Als u van (historische) schepen houdt, heeft Lelystad voor u enkele mooie attracties:

  • Bataviawerf Lelystad: aan de kust van het Markermeer bouwde Willem Vos in 1985 een replica van het bekende VOC-schip Batavia. Dit schip staat bekend om zijn zijn dramatische en beruchte reis naar Australië. Ook het oorlogsschip de 7 Provinciën kunt u hier bekijken. Dit schip werd in 1995 nagebouwd.
  • Batavia Haven: In deze haven ligt een grote vloot historische schepen. Met enkele van deze schepen is het mogelijk een dagtocht te maken. Kijk op de website voor de agenda.
  • Scheepsarcheologisch museum: Hier kunt u rond de 33.000 voorwerpen die voorkwamen op de schepen. Daarnaast zijn er vier geconserveerde en gerestaureerde scheepswrakken. Het scheepsarcheologisch museum bevindt zich in de vestiging van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in Lelystad.

Bezienswaardigheden in Lelystad

Als u een natuurliefhebber bent, dan bent u in Lelystad op de goede plek. U kunt genieten van het natuurgebied de Oostvaardersplassen met verschillende edelherten, konikpaarden en de zeldzame zeearend. Daarnaast is er het Natuurpark Lelystad waar u uiteenlopende flora en fauna kunt bewonderen, zoals bijvoorbeeld de wisent, het Pater Davidshert en de Kleinklauwotter.

Economie Lelystad

Er zijn verschillende bedrijventerreinen in Lelystad, waaronder vier grote en diverse kleinere. Bekende grotere ondernemingen hebben zich in Lelystad gevestigd. Denk daarbij aan bedrijven zoals McCain (producent van ovenfriet) en Giant (fietsenproducent). Naast de bedrijventerreinen zijn er diverse winkelcentra in Lelystad waar de echte shopaholic zijn of haar hart kan ophalen.

Meditatiewijk
In Lelystad bevindt zich het Sidhaddorp. In deze woonwijk beoefent men gezamenlijk transcendente meditatie. Dit is een vorm van meditatie waarin de mantra een centrale plaats inneemt.

Beursinfo
Het belangrijkste beursgebouw van Lelystad is het Aviodrome Lelystad Airport. Ondanks dat dit ook een dagattractie is, heeft u ook de mogelijkheid om hier uw evenement te organiseren. Het Aviodrome Lelystad Airport is een complex van bijna 10.000 m2. Zo kunt u uw evenement laten plaatsvinden in een vliegtuig, een vrachtschip of een filmtheater. Meer informatie over het Aviodrome.

 


[Foto: Lelystad Agora © stad Lelystad]

 
[Foto: Bataviahavendagen 2009 Lelystad © stad Lelystad]

Provincie: Flevoland
Oppervlakte: 765,39 km²
Inwoners: 75.317 (1 februari 2012)
Gemiddeld inkomen: € 13.900 per inw. (2009)
Postcode: 8200-8249
Netnummer: 0320
Website gemeente: https://www.lelystad.nl/
VVV Kantoor Lelystad: Het VVV-kantoor van Lelystad vindt u aan De Promesse 4.
Bereikbaarheid:

Naarmate het inwonersaantal van Lelystad groeide, werd de bereikbaarheid van de stad ook uitgebreid. Zo is Lelystad sinds 1988 per auto via de A6 te bereiken. Voorheen kon men de stad alleen bereiken via de Oostvaardersdijk langs het IJsselmeer. Het station Lelystad-Centrum bereikt men via de Flevolijn Weesp – Lelystad dat ook sinds 1988 in gebruik is. Het station Lelystad-Centrum is het eindpunt van deze lijn. Via Lelystad kunt u direct (door)reizen naar Amsterdam, Almere of Schiphol.
Vliegveld: Lelystad Airport geldt als uitwijkvliegveld van Schiphol. Het is nu voornamelijk in gebruik als zakelijk vliegveld.
Overnachten: U heeft diverse mogelijkheden om in Lelystad te overnachten. Zo heeft u de keuze uit verschillende hotels en B&B's. Iets origineler wellicht is het overnachten in een van de vele jachthavens die Lelystad rijk is. Als u liever in een bungalow overnacht, is dit ook een optie.
Media: Het regionale dagblad de Stentor wordt in Flevoland (dus Lelystad) uitgegeven.
Voetbalclubs: SV Lelystad '67


[Foto: Architectuur Lelystad © stad Lelystad]


[Foto: Bataviahaven Lelystad WK-sailing © stad Lelystad]