Den Bosch

Den Bosch of 's Hertogenbosch is de vierde stad van Noord-Brabant met een inwoneraantal van 141.906. De stad is de hoofdstad van Noord-Brabant en de inwoners geboren in Den Bosch noemt men Bosschenaren. Den Bosch staat bekend als dé cultuurstad van Zuid-Nederland. In de carnavalstijd is Den Bosch een erg populaire stad om het te vieren en doopt men de stad om tot Oeteldonk. Den Bosch viert carnaval op de Bourgondische manier en de boerenkiel als kostuum symboliseert dat in de carnavalstijd de standen en rangen in de samenleving vervallen.

Kunst en cultuur in Den Bosch

Onderwijs
Den Bosch biedt 39 verschillende bacheloropleidingen en 3 masteropleidingen aan. In totaal studeren er 5336 studenten in Den Bosch.

Bezienswaardigheden Den Bosch

De binnenstad van Den Bosch beschikt over een groot aantal historische gebouwen. Er staan 550 historische gebouwen op de lijst van beschermde rijksmonumenten. Ook in de gemeente Den Bosch zijn er 220 gemeentelijke monumenten. Deze historische gebouwen maken een belangrijk deel uit van de architectuur in Den Bosch.

  • Brabanthallen: Een van de gebouwen op de lijst met beschermde rijksmonumenten zijn de congres- en vergadercentra de Brabanthallen. Dit monument dat geopend werd in 1931, was eerst een runderhal waar koehandel plaatsvond. Tegenwoordig organiseert men hier vaak beursen en (culturele) evenementen. De Brabanthallen zijn een van de grootste congres- en vergadercentra van Nederland en er vinden veel uiteenlopende evenementen plaats. Kijk hier voor de agenda en het laatste nieuws.
  • Talent Factory: Een ander rijksmonument is het evenementencomplex de Talent Factory. De Talent Factory is het oudste fabriekspand van Den Bisch en was vroeger (1887) een ijzer- en metaalgieterij. Hier kunnen jongeren terecht met culturele ideeën en vinden diverse evenementen plaats. Denk aan de volgende evenementen:
    • bedrijfsfeesten
    • recepties
    • shows en beurzen
    • bruiloften
    • congres
    De Talent Factory beschikt over drie zalen en heeft een totale oppervlakte van 1800 m2.
  • Orangerie Den Bosch: Een ander evenementencentrum in een rijksmonument in Den Bosch is de Orangerie. Dit complex is gesitueerd in de voormalige St. Josephkerk die als kloosterkerk voor de Paters Redemptoristen in 1732 dienst deed. De Orangerie heeft drie zalen die in neogotisch stijl. Sommige mensen vinden het interieur van de Orangerie misschien ietwat somber, toch is het erg bijzonder om uw evenement te plannen in een voormalige kerk.
  • Verkadefabriek: Waar vroeger koekjes gebakken werden, bevindt zich nu een cultureel centrum. U heeft hier de mogelijkheid om theater-, en dansvoorstellingen te bekijken. Ook voor films en cabaret of een avondje uit eten is de Verkadefabriek een optie. Ook is er de mogelijkheid een rondleiding te krijgen door de Verkadefabriek. Dan kunt u eens kijken hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Kijk voor het programma op de website.

Carnaval Den Bosch

Als het carnaval is, doopt men Den Bosch tijdelijk om tot Oeteldonk. Veel steden hebben een alternatieve naam tijdens carnaval en de traditie komt dan ook uit Noord-Brabant. Boer Knillis staat symbool voor de carnavalstijd in Oeteldonk. Zoals in de inleiding naar voren is gekomen, fungeert de boerenkiel namelijk als kostuum dat symbool staat voor het vervallen van de standen en rangen in de samenleving tijdens carnaval.

Boer Knillis wordt jaarlijks door de Prins onthuld op de markt, wat de carnaval inluidt. Tijdens de carnaval krijgt boer Knillis een ereplaatsje op een sokkel voor het zomerpaleis. Vervolgens wordt hij op de laatste dag weer begraven (of van zijn sokkel gehaald), wat ook betekent dat de carnaval weer voorbij is. Oeteldonk wordt dan weer gewoon 's Hertogenbosch.

Carnavalsmuseum
Bent u niet in Den Bosch tijdens de carnavalstijd, dan heeft u de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het carnavalsmuseum. Hier is het het hele jaar door Oeteldonk en kunt u de vele attributen, kostuums, muziekfragmenten en nog veel meer door de jaren heen bekijken.

Economie Den Bosch

Den Bosch is een dynamisch netwerk van voornamelijk zakelijke en financiële dienstverlening. De stad is goed bereikbaar via de centrale ligging in de regio en daarom aantrekkelijk voor zowel nationale als internationale bedrijven. Voorheen was Den Bosch een echte industriestad. Omdat verschillende fabrieken (denk aan Michelin, Verkade en AMP) moesten sluiten, is het zwaartepunt van de stad verschoven naar zakelijke en financiële diensten.

Veel starters vestigen zich in Den Bosch omdat er een goed ondernemersklimaat heerst en er een goed georganiseerd netwerk van ondernemersverenigingen aanwezig is. Hierdoor stijgt het aantal starters in Den Bosch gestaag.

 

 

 

Provincie: Noord-Brabant
Oppervlakte: 91,26 km²
Inwoners: 141.993 (1 februari 2012)
Gemiddeld besteedbaar inkomen: € 15.500 per inw. (2009)
Postcode: 5200 - 5249
Netnummer: 073
Website gemeente: https://www.s-hertogenbosch.nl/
VVV Kantoor Assen: Het VVV-kantoor van Den Bosch vindt u op de Markt 77.
Bereikbaarheid:
Den Bosch is goed bereikbaar per trein of auto. Met de auto bereikt u de stad via de rondweg A2. Via de treinverbinding Tilburg – Nijmegen en/of de spoorlijn Utrecht – Boxtel is de stad per trein te bereiken.
Overnachten: U heeft verschillende mogelijkheden om in Den Bosch te overnachten. Uiteraard kunt u kiezen voor een hotel midden in het centrum. Ook zijn er veel Bed & Breakfasts waar u terecht kunt. Maar misschien gaat u voorkeur meer uit naar overnachten in de Brabantse natuur. Bij de VVV Den Bosch kunt u terecht voor meer informatie. voor meer informatie.
Media: Brabants Dagblad.
Voetbalclub: FC Den Bosch (Eerste Divisie).