De geur van versgebakken brood en andere smakelijke producten, wanneer we 's ochtends vroeg een bakkerij passeren, doet ons het water in de mond lopen. Al vroeg beginnen bakkerijen met het bakken van allerlei soorten en maten brood, koek, banket en dergelijke, zodat er 's ochtends meteen allerlei verse producten voor ons klaarliggen. Dit zijn de zogeheten 'warme bakkers', die hiervoor vaak over een aparte ruimte beschikken. Niet alle bakkerijen vervaardigen hun producten uiteraard zelf. In dat geval is er enkel een winkel aanwezig.
Meel, water of melk, gist en zout vormen nog altijd de hoofdbestanddelen van brood. Door het vakmanschap van bakkers is de variatie in brood echter enorm toegenomen. Niet alleen tarwe, maar ook gerst, mais, boekweit, rogge, haver en gierst worden vermalen tot meel en verwerkt in brood. Dit resulteert in een zeer groot aanbod van brood. Bakkerijen houden veelal ook rekening met allergenen, speciaal voor mensen die gevoelig zijn voor bepaalde bestanddelen in voeding.
Tegenwoordig zijn veel bakkerijen uitgebreid en verkopen bijvoorbeeld allerlei soorten luxe, belegde broodjes. Sommigen beschikken ook over een lunchroom. Uiteraard spelen bakkerijen altijd op creatieve wijze in op de feestdagen met lekkernijen als kerststol, paaseitjes en pepernoten. Ook de opkomst van Turkse bakkerijen is in veel plaatsen in Nederland merkbaar. Vaak wordt hier vooral Turks brood (pita) verkocht.